Bu yazımızda isimleri ünlü mekanlarla özdeşleşmiş fakat çoğu insanın o kişiler hakkında az bilgi sahibi olduğunu düşündüğümüz 5 önemli ismi ve kısaca hayatlarını sizler için ele aldık.
1.Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu / İSTANBUL
Cemil Topuzlu
18 Mart 1866 yılında dünyaya gelmiş Türkiye’de modern cerrahın kurucu hekimlerinden olan önemli bi insanımızdır. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ile Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’nin birleştirilerek 1909-10’da Tıp Fakültesi adı altında öğretime geçmesini sağladı; kendisi de bu fakültenin başına getirildi. Türkiye’nin en meşhur tiyatro ve konser alanı olan Harbiye Açıkhava Sahnesine ismi vefat ettiği yıl verildi. 25 Ocak 1958’de vefat eden Cemil Topuzlu aynı zamanda 1912’de İstanbul Belediye Başkanlığını yapmıştır.
2.Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı / İSTANBUL
Lütfi Kırdar
Birçok mekana ismi verilmiş olan ve kendisi hakkında çoğu insanın fazla bilgisi olmadığını düşündüğümüz bir diğer önemli insanımız da sıra. ”Lütfi Kırdar ”15 Mart 1887 yılında dünyaya gelmiş ve 74 yıllık hayatında hekimlik, devlet adamlığı, askerlik, Manisa ve İstanbul valiliği, milletvekilliği ve sağlık bakanlığı gibi birçok önemli göreve imza atmıştır. 1908′ de tıp fakültesini kazanmış fakat öğrenimine 1.Dünya savaşından dolayı ara vermiştir. . Kurtuluş Savaşı sırasında Kızılay Sağlık ve Sıhhi İmdat Ekibi Başkanı olarak görev yapmıştır. Millî Mücadelenin her safhasına katılmış ve İstiklal Madalyası almıştır.Savaştan sonra Tıp Fakültesinden mezun olmuştur ve birçok önemli görevde yer almıştır.
3.Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu / İZMİR
Suat Taşer
1919 yılında İstanbul’da doğan Şair, tiyatro sanatçısı ve çevirmendir. Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünü bitirmiş ardından oyunculuk ve spikerliğe başlamıştır.Ege Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak da çalışan Suat Taşer bir sıra İzmir Devlet Tiyatrosu müdürlüğü yapmıştır.İlk şiiri 1938 yılında Servetifünun-Uyanış Dergisinde yayınlandı. 2012 yılında Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosuna Suat Taşer’in ismi verilmiştir.
4.Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi / İZMİR
Ahmet Adnan Saygun
7 Eylül 1907 yılında dünyaya gelen Türk Beşleri arasında yer alan Türkiye Cumhuriyetinin ilk Devlet sanatçısıdır. Klasik Batı Müziğine yapıtlar vermiş bir müzik eğitimcisi olan Adnan Saygun aynı zamanda etnomüzikologdur. İlk Türk operasının besteciliğini üstlenen Saygun aynı zamanda en çok seslendirilen eserlerden olan ”Yunus Emre Oratoryosunu” ülkemize kazandırmıştır.
5.Afife Jale Sahnesi / İSTANBUL
Afife Jale
1902 yılında İstanbul’da gözlerini açan Afife Jale sahneye çıkan ilk Türk kadın oyuncudur.13 Nisan 1919 tarihinde,” Yamalar” adlı oyun ile ilk kez sahneye çıkmıştır. Bu oyundaki ismi olan Jale adını yıllar boyunca taşımış ve ismi Afife Jale olarak kalmıştır. 1941 yılında vefat eden sanatçımız anısına 1997’den beri Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri verilmektedir.