Espas Sanat Blog

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Bateri Çalarken En Önemli Öğelerden Biri, Stick Kontrol

Bugün Espas Sanat olarak sizlere bateri ya da daha yaygın kullanımı ile davul çalarken en önemli noktalardan biri olan stick kontrol hakkında kısa bir yazı hazırladık. 

Davul hem el ile hem ayaklarla çalınan bir enstrümandır. İyi davul çalabilmek için hem ellerimize hem ayaklarımıza hem de bunların arasındaki koordinasyonu çok sağlam geliştirmemiz gereklidir. Fakat özellikle ev ortamında çalışması zor olan davul için stick kontrol çalışmaları, her ortamda yapabileceğimiz, hayati önemi olan bir egzersizdir. 

O halde hadi biraz da stick kontrol nedir ve nasıl çalışılır ona bakalım. 

Stick kontrol çalışmalarına genel olarak 3 temel egzersizle başlanır. Bunlar bir elimizi bir defa kullandığımız single,bir elimizi iki kere kullandığımız double, ve single ile double ların bir arada bir kombinasyonu olan paradiddle egzersizleridir. Bu çalışmalardan sayısız ihtimaller bulunarak el çalışmaları yapılır. Stick controle ne kadar önem verirseniz ve ne kadar fazla egzersiz çalışırsanız davul başında o kadar rahat edersiniz. Şimdi sırayla bu egzersizleri inceleyelim. Çalışmalarda sağ el “R (RIGHT)” sol el ise “L (LEFT) ile gösterilir.

Aynı zamanda unutmamak gerekir ki stick kontrol egzersizleri mutlaka bir metronom eşliğinde yapılmalıdır. Metronom kabaca zamanı istenilen parçalara bölen aletin adıdır. Çalacağımız hızdan sapmamamızı sağlar ve disiplinli çalışmak için çok gerekli bir alettir. Başlangıçta bu egzersizler metronomdaki eşit aralıklardaki vuruşlar takip edilerek yapılır. Sonradan nota bilgisi geliştikçe bu eşit aralıklardaki vuruşlar kendi içlerinde parçalanarak farklı duyumlarla çalışılır.

Kısaca bu bilgileri verdikten sonra sizlere bir de stick kontrol çalışmaları yapabileceğiniz bir egzersiz örneği verelim. 

Biz de tabi ki Espas Sanat Merkezi’nde bateri eğitimi verirken bu bilgilerin ışığında ilerliyor ve bağlama kurslarımızda metot olarak konuya hakim eğitmenlerimizle hem usta-çırak ilişkisini gözeterek hem de kuramsal bir altyapıyla bağlamaya meraklı öğrencilerimize bu sanatı nasıl icra edeceklerini anlatıyoruz. 

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@espassanat.com.tr
0533 590 34 55