Espas Sanat Blog

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

İyi Bir Fotoğraf İçin En Uygun Çekim Modları

Fotoğraf Çekim Modları

Bugün Espas Sanat olarak sizlere fotoğraf makinesine dair en çok merak edilen şeylerden biri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Hepimizin bildiği gibi fotoğraf makinesinin üzerinde çekim modlarını ayarlayabildiğimiz bir ayar düğmesi ya da bölümü vardır. Biz bu bölümde çektiğimiz fotoğrafa en uygun çekim modlarını belirleriz. Peki nedir bu çekim modları, ne işe yararlar… Hadi biraz yakından bakalım.

Otomatik Mod:

Bu çekim modunda her şeyi fotoğraf makinemiz yapıyor. Bize sadece kadrajı ayarlayıp deklaşöre basmak kalıyor

Portre Modu:

Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı açabilidiği kadar açıyor. (küçük f değerleri) Böylelikle ön taraf net arka taraf bulanık oluyor.

Manzara Modu:

Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı kısabildiği kadar kısıyor. (büyük f değerleri) Böylelikle daha fazla alan net yaratılıyor.

Makro Modu:

Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı orta bir değerde tutuyor. Böylelikle çektiğimiz fotoğrafta hem netlik fazla oluyor hemde arka plan netsiz bir görünüm kazanıyor. Böylelikle ürün ön plana çıkmış oluyor. Çok yakın çekim ve 1/1 veya daha büyük oranda kayıt yapıyor.

Spor Çekim Modu:

Spor Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz örtücüyü en yüksek değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle hareketi donduruyor.

Gece Çekim Modu:

Gece Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz örtücüyü düşük değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle uzun pozlama yapmış oluyoruz.

Flaş’sız Çekim Modu:

Adı üstünde flaşsız çekim modu. Ortam ne kadar karanlıkta olsa flaşı kullanmayan çekim modudur. Bu tarz durumlarda örtücü hızını düşüreceği için tripodla çekim yapmak en yararlısıdır.

Yaratıcı Pozlama Modları

Örtücü Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir örtücü hızı(pozlama süresi) değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf Örtücü öncelikli çekim modu genelde hareketi dondurmak için ve uzun pozlama yaparmak için kullanılır. Normal çekimler yaparken fazla kullanılmaz. Uzun pozlamaya örnek vermek gerekirse akan bir nehiri uzun pozlarsak nehirin üstündeki su hareketten dolayı fotoğrafımızda bir tül etkisi yapıcaktır ve bu çok hoş bir görüntüdür. Pan tekniğinde de kulanılan bu çekim modu araba çekimlerindede kullanılır. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu ya da aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV (poz telafisi) değerini karanlık çıktıysa +1 , aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın.

Diyafram Öncelikli Mod:

Diyafram Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir diyafram değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf makinemiz ayarlar. Bu tarz çekimleri yaparken ISO ayarını kendiniz ayarlayın. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu ya da aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV (poz telafisi) değerini karanlık çıktıysa +1, aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın.

Full Manuel Mod:

Adı üstünde olan bu çekim modumuzda fotoğraf makinesi bütün kontrolu size bırakır. Bu çekim modunda dikkat edilmesi gereken ise vizorden bakarken pozo metreyi kontorl etmektir. Çektiğiniz fotoğrafın istediğiniz aydınlıkta çıkması için pozometreye dikkat etmeniz gerekmektedir.

Alan Derinliği Modu:

Bu çekim modumuzda fotoğrafınıza alan derinliği etkisini çok rahatça verebilirsiniz. Bu da sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Program Auto:

Hem diyafram hem de örtücü hızı değerini makine kendisi belirler.

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@espassanat.com.tr
0533 590 34 55