Espas Sanat Blog

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Gitar Çalarken İşinizi Kolaylaştıracak İpuçları

Gitar çalmayı öğrenmek için sadece istemek yetmez, öncelikle sevmek gerekir. Bunun bilincinde olarak bugün Espas Sanat olarak sizlere “Gitar Çalarken İşinizi Kolaylaştıracak İpuçları” vermek için bu yazıyı hazırladık. Hadi hep birlikte gitara başlarken nelere dikkat etmemiz gerektiğine kısaca bakalım. 

Gitar ile her gün mutlaka çalışma yapmalıyız. En az bir yarım saat vakit ayırmalıyız. Öyle ki bir müddet sonra uzvumuz haline gelmeli ve onun eksikliğini hisseder olmalıyız. Gelelim derslere: çalıştığımız gitar akordu kesinlikle akort ayarı bilen bir kişi tarafından yapılmış olmalıdır ( Eğer ilk derslere kendimiz başlayacak olursak). Gitarın tutuş şekli, sağ ve sol el pozisyonlarını öğrenerek başlamak gerekir. Unutmayın ki yanlış yolda olanı doğru yola sokmak daha zordur. Başta doğru pozisyonları öğrenerek işe başlamak gereklidir. Sağ el pozisyonu P=Başparmak, İ=İşaret Parmağı, M=Orta Parmak, A=Yüzük Parmağı olarak simgelendirilir. Yine de pena ile çalmaya başlamak önerilir.

Pena gitara dik tutulmalı, tellere dokunurken kol ve bilek değil, parmaklar ve el hareket etmelidir. Önce kolay akortlar ile başlayın ki bu sırada hem tekniğiniz gelişir hem de yaptığınız işten zevk alırsınız. Eğer ders almıyor iseniz çaldığınız şarkıları kaydedin ve doğru çalanlar ile karşılaştırarak yaptığınız hataları ayıklayın. Usta isimlerin teknikleri farklılık gösterebilir fakat onları izlemek ve anlamak, stilleri açısından kavram karmaşasından kurtularak doğru ve kendimize uygun stili yakalamamıza yardımcı olur.

Mutlaka kendinize bir program hazırlayın ve planınıza sadık kalmaya özen gösterin. Sap ayarları ve akort ayarlarında küçük oynamalar yaparak akortlardaki seslerin nasıl etkilendiğini görün. Bu size müzik kulağınızın gelişmesinde ve yaptığınız hataları ayıklamada yarar sağlar. Akort ayarını ilk dönemlerde kendimiz yapamayacağımız için yardım almak gerekir. Ya bir öğreticiden veya akort cihazlarından yararlanabiliriz.

Çaldığının parçaların nota bilgilerini de kontrol edin ve bu işlem müzik kulağınızın ne kadar geliştiğinin de bir sınavı olsun.

Mümkün olduğunca farklı ezgileri çalmayı deneyin. Bu size perdeleri kullanırken el alışkanlığı sağlar, akortları doğru basmak içinde notaları öğretmeye zorlar. Gitar çalmaya başlama dersleri yaklaşık 1 yılınızı alacağından, bu bilgiler sizin ondan uzaklaşmanızı engeller.

Gitar çalmayı öğrenme sürecinde sabrın ne olduğunu bir kez daha anlayacaksınız. Çok zorlandığınız zamanlarda mutlaka biraz mola vererek sakinleşin ve denemekten usanmayın. Başarının çalışmaktan geldiğini sakın unutmayın. Tam bir gitarist olabilmeniz için en az dört beş yıllık bir süreye ihtiyacınız var. Bunu başta kabullenirseniz sizin hedeften uzaklaşmamanızı sağlayacaktır.

Gitarın nasıl tutulduğunu öğrenmeliyiz. Sol el ve sağ el pozisyonları nasıl olmalıdır?

Gitarın nasıl akort edildiğini öğrenmeliyiz. Fakat yeni başlayanlar için nota ve müzik kulağı tam oturmamış olduğundan, mümkün ise akort aleti kullanılarak yapılmalıdır.

Parmak yerleşim noktaları ve değerlerini öğrenmeliyiz. Düzgün basma ve tekniklerine hâkim olmalıyız.

Gitarımızı tanımalıyız. Üzerinde bulunan parçalar nelerdir ve ne işe yararlar? Gövde, kulak, perde, klavye, sap, sap eşiği, köprü, ses deliği, fret, flato gibi terimlerin karşılıkları nedir, ayarları ve bağlantıları nelerdir?

Gitarda spesifik olarak kullanılan terimler nelerdir ve ne işe yararlar? Akor, Açık Akor, Akort, Akort Burgusu, Alternate Picking, Apoyando, Legato, Manyetik, Pima, Pena, Pick, Pull Off, Riff, Rozet, Tablature, Tirando gibi terimleri öğrenmeliyiz.

Pena nasıl tutulmalıdır ve tutuş pozisyonları nelerdir? Penanın kalınlığı bizi nasıl etkiler? Bu soruların cevapları öğrenilmelidir.

Nota pozisyonları nedir? Klavyenin üzerindeki nota konumlandırmaları nelerdir? Tabi bu sorulara yanıt bulmayı da unutmamak gerekir.

Doğru egzersizler ile çalışma yapmalıyız. Basit ama etkili çalışmalar, teknikleri kısa sürede kavramamıza yardımcı olur.

Tablature nota sistemi son zamanlarda epey geliştirildi. Bu nedenle solfej veya nota bilgimiz olmadan da gitar çalabilmemizi kolaylaştıran TAB’ların öğrenilmesi gerekiyor.

Gitardaki basit ama etkili temel akortları (minör ve majör) öğrenmeliyiz. Bu akortları, Em, Am, C, D, Dm, G olarak sıralayabiliriz.

Bare akortlarını öğrenmeliyiz. İşaret parmağının telleri kapatması ile oluşan bu akorda biraz zorlanmamız normal karşılanır. Dört tel, beş tel, altı tel kapatılarak yapılabilir. Flamenko çalmak isteyenler mutlaka bareyi bilmelidir. Bare tekniği senkronize olarak yapılabiliyorsa, en önemli adımlardan birini aşmış olursunuz. Bu teknik sağ ve sol el kullanımı, akortlar, nota basma teknikleri, perde, klavye gibi çalışmaların da anlaşıldığının ve kavramların yerlerine oturmaya başladığının bir göstergesidir. En zor ve zaman alacak dersimiz olarak sayılabilir.

Akortları ve kulağımızı tam kavrayıp geliştirmek için aşağı ve yukarı temel ritim egzersizleri ile çalışmalar yapılmalıdır.

Minör gamları ve majör gamları anlamamız için yapılan kodlamaları öğrenmeli ve bunun gelişimiz, yaratıcılığımız üzerindeki etkisi unutulmamalıdır. Doğaçlama yapmak veya kendi melodilerimizi yapmak istiyorsak, mutlaka bilmeliyiz. Aksi takdirde belli kalıpların dışına çıkamayız.

Yukarıdaki tüm çalışmaları yapıp kendimizi gitar öğrendim hissine kaptırsak da, mutlaka her gün kısa bir süreyi parmak egzersizlerine ayırmalıyız.

Arpej kavramı notaların öğrenilmesi ile oluşacaktır. Çünkü nota ile çalınması ve 3/4, 6/8 gibi ritimlerin öğrenilmesi anlamına gelir.

Gitarda kullanılan teknikleri bilmeli ve kendimize uygun, yakışan teknikler ile çalışmalıyız. Slide, Pull Off, Hammer On, Popping, Slapping bunlardan bazılarıdır.

Çalmak istediğimiz gitar türüne artık karar vermeliyiz. Klasik veya akustik gitar mı? Yoksa elektrogitar mı? Bence bununla yüzleşme zamanı geldi. Kullandığımız ve daha hâkim olduğumuz teknikler bu konuda bize yardımcı olacaktır. Zaten bugüne kadar yapılan çalışmalar, hangisinden daha çok zevk aldığınızı ve daha yatkın olduğunuzu göstermiştir.

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@espassanat.com.tr
0533 590 34 55