Bugün sizlere Espas Sanat olarak “Flüt” çalmanın en temel tekniklerinden biri olan Tek Dil Tekniği hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Fakat buna geçmeden önce biraz flütten bahsetelim.
Bir ucundan üflenerek ya da bir üfleme deliği ile parmak delikleri olan her düdüğe flüt denilebilirse de bu ad genellikle yalnızca, bir delikten üflenerek seslendirilen çalgılar için kullanılır. Bu tür çalgılar yan üflemeli flütler diye sınıflandırılır ve yatay tutularak çalınan enstrumanlardır.
Tek dil tekniği, flüt çalmada temel tekniklerin başında yer alır.“Bir ya da iki nota eğer legato bağı ile bağlanmış ise, bunlar dilin bir hareketi ile birbirlerinden ayrılırlar. Bu dil hareketleri pek çok değişik biçimlerde, gerekli görülen durumlarda uygulanabilir. Bu dil hareketleri „tek dil‟ ya da „çift dil‟ hareketleri ile ayırt edilebilir. Tek dil hareketi her ton da özellikle uygulanmalıdır. Dil ucutu‟ hecesi söylerken gırtlaktan itilir, hafif vurulur ve çabuk bir şekilde geri çekilir. Önemli olan itme hereketini doğru yapabilmektir. Tek dil hareketi, sadece ağır ya da yavaş pasajlarda uygulanır.
Örneğin, üçleme ve altılamalarda hep aynı kalır. Tek dil hareketinin çalınan parçalarda hızı yavaşlattığı yerlerde hızlı pasajları geçebilmek için çift dil hareketi uygulanır.
Tek dil tekniğinin öğretiminde „tu,tü,du,dü‟….vb üfleme teknikleri kullanılmaktadır. Seçilen üfleme tekniklerinden birisi ile tek dil tekniği uzun sesler üzerinde yavaşça uygulanarak iyice pekiştirilmelidir.Doğru yapılan bir tek dil, daha sonra öğrenilecek olan çift dil ve üç dil tekniklerinin kolay ve çabuk öğrenilmesine yardımcı olacaktır.