Curadan kopuza, çöğürden tamburaya kadar bir çok çeşidi olan bağlama halk arasında saz diye tabir edilen, ve Türk kültürün bilinen en köklü çalgısıdır. Tarih boyunca çok şekillenip farklı türleri oluşan Bağlamanın Türk müziğindeki önemimi vurguladığımız bu yazıda; bağlama türleri, bağlama tarihi, bağlamanın tanımı ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Orta Asya’dan, Anadolu’ya
Bugün dinlediğimiz bağlamanın atası olan kopuz, orta Asya Türkleri tarafından üretilmişti ve çalınıyordu. O dönemde de kopuzun farklı türleri mevcuttu.
Bulunan İlk Bağlama Üzerindeki Türkçe Yazılar
Moğolistan da yapılan bir arkeolojik kazıda bir mağara içerisinde bulunan sazın üzerinde Türkçe yazılar görüldü. Bu da müzik kültürünün milletler ve kültürler arsındaki geçişinin bir örneği.
Sayısız Türk Ezgisi
Türkler hem Orta Asya’da iken hem de Anadolu’ya yerleştiklerinde bağlama ve türevleri ile icra edilmiş sayısız eser bırakmışlardır. Bu eserle günümüzde bu iki yer için sınırlı kalmamıştır ve dünyanın neresine giderseniz gidin saz çalan bir Türk görmeniz mümkün. Günümüzde halk müziği dışında da kullanılan bağlama ile günümüz sanatçılarının yaptığı çok önemli besteler mevcut.
Sayısız Türk Müzisyen
Anadolu’da sayısız ozan, şair, tarihimizi manilerle, türkülerle, ninnilerle ağıtlarla süslemişlerdir. Günümüzde de bağlamanın hakkını veren, çok güzel bestelere imza atan bir çok sanatçı vardır.
Sesini Duyduğumuzda Hissettiğimiz O Benlik Duygusu
İster bir köy düğününde, isterse bir yurt dışı gezisinde kulaklığımızdan dinlediğimiz bir türküde. Bağlamanın sesini ne zaman ve nerede duysak içerisinde bize ait, bizden bir şeyler olduğunu hissederiz. Belki de bağlamanın bizim kültürümüzde ki yerini anlatan en önemli kanıt budur.
Bağlama Kursu İzmir olarak bu yazımızda atalarımızdan bize miras kalan bağlama hakkında yazdık. Bu mirasın hakkını en iyi şekilde veren üstadlar için 5 Önemli Halk Müziği Sanatçımız başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Türk çalgısı olan bağlamanın, sınır tanımayıp tüm dünya milletlerine hitap ettiğinin bir kanıtı; aşağıdaki videoda Avusturyalı müzisyen Petra Nachtmanova’nın Berlin konserinden bağlama eşliğinde seslendirdiği bir türkü..