3 Adımda Yan Flüt Temizliği ve Bakımı
Yan flüt klasik müzik başta olmak üzere bir çok müzik türünde oldukça sık kullanılan ve kendine has pastoral bir havası olan müzik aletidir. Yan flüte yeni başlayanlar ya da uzun süredir çalmasına rağmen yan flüt temizliği konusunda fikir sahibi olmak isteyenler için hazırladığımız bu yazıda, yan flüt nasıl temizlenir, yan flüt bakımı nasıl yapılır konusuna değindik.
Yan flüt temizliği neden önemlidir?
Yan flüt, çalması oldukça zevkli, ve sesi duyulduğunda da insanı pastoral bir havaya sokan üflemeli bir çalgıdır. Birçok üflemeli çalgıda olduğu gibi, yan flüt de her çalınmadan sonra temizlenmelidir. Yan flütü temizlemek, sağlık açısından çok önemlidir. Yan flütünüzü çaldıktan sonra içinde kalan tükürük nedeniyle nemli kalır ve oksitlenme yapar. Aşağıda yapacağınız işlemler sonrası yan flütünüzü uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabileceksiniz.
Yan flüte yapılan günlük temizlik işlemi oldukça kısa süre ve çok kolaydır. Yan flüt temizliği sadece 5 dakikanızı ayırmanızın yetebileceği bir işlem. Üç adımda yapılan bu işlemi fotoğraflarla anlatmak istedik.
Adım 1: Flütün Parçalara Ayrılması
Başlık (ağızlık), gövde ve kuyruğu (kalak) dikkatlice birbirinden ayırın. Flütün parçalarını çıkartırken nazik davranmaya dikkat edin.
Adım 2: İç Yüzeylerin Temizlenmesi
Yan flütün iç yüzeylerini temizlemek için, yan flütünüzü aldığınızda içinden çıkan temizleme çubuğunu ve temizlemek için ince bir bez kullanın. Resimde gösterildiği gibi çubuğun uç kısmına bezi geçirerek, çubuğa bezi dolayın. Burada önemli olan nokta çubuğun flüte zarar vermemesi için bezin çubuğa tamamen sarılması gerekir. Daha sonra flütünüzün içine sokarak önce ağızlık olmak üzere çubuğu ileri geri ve kendi etrafında döndürerek temizleme işlemini yapabilirsiniz. Yalnız bu yan flüt temizleme işlemini hassas bir biçimde yapmanızı öneririz. Flütün iç yüzeyinin çizilmemesi ve sesinin bozulmaması için önemli bir noktadır.
Adım 3: Dış Yüzeylerin Temizlenmesi ve Saklama
Flütün iç yüzeylerini temizledikten sonra, dış yüzeyini de başka bir bezle temizleyebilirsiniz. Daha sonra flütü parçalı halde çantasına koyup saklayabilirsiniz.
Flütünüzü parlatmak için sakın yabancı maddeler kullanmayın. Flütün sürtünen yüzeylerinin çok az vazelinle yağlanması, parçaların rahat takılıp sökülmesini, hava sızdırmasının ve aşınmasının önlenmesini sağlayacaktır. Yağlama işleminin hangi sıklıkla yapılacağını kullanan kişi belirlemelidir. Bu sürtünen yüzeyler, ağızlık bölümünün gövde ile birleşen rengi koyu bölümü ile gövdenin kuyruğa birleştiği bölümüdür. Flüt sökülüp çantasına koyulurken, yağlanan eklemlerin etrafı kirletmemesi ve bir sonraki kullanımda tekrar iş görebilmesi için koruyucu bileziklerle muhafaza altına alındıktan sonra çantaya yerleştirilmelidir.
Yan flüt kursu İzmir eğitmenlerimizin yazdığı bu yazı ile günlük yan flüt temizliğine yer verdik. Eğer ilgileniyorsanız, daha önceden yazmış olduğumuz Yan Flüt Seçimi başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Wj8AxkIxtqE