Keman, orkestralarda oldukça sık kullanılan ve genellikle melodiyi üstlenen enstrümandır. Keman kursu İzmir olarak, insanların kulağına mükemmel sesi ile hitap eden bu enstrümanı çalanlar ya da çalmak isteyenler için yazdığımız bu yazıda; “keman bakımı nasıl yapılır?” konusuna değindik. Bu yazı ile günlük keman bakımı, keman yayına reçine nasıl sürülür? Keman temizliği, keman teli bakımı gibi konuların cevabı bu yazıda.
Günlük Keman Bakımı
Günlük keman bakımı, keman çalmaya başlamadan önce ve keman çaldıktan sonra yapılan iki aşamalı bir bakımdır. Kemanınızdan daha iyi ses almak ve yay üzerindeki kılların ömrünü uzatmak için keman çalmaya başlamadan önce reçine sürülmelidir. Reçine sürülürken yayın topuk ve uç kısmına çok baskı yapmamak gerekir. Ses çıkarmanın daha zor olduğu kısımlara daha fazla reçine sürülmelidir.
Reçine işleminden sonra kemanın akordunu kontrol edip düzelttikten sonra keman çalmaya başlayabilirsiniz.
Keman çalmayı bıraktıktan sonra kemanı direkt kutusuna koyup kaldırmak da yanlış bir uygulamadır. Kemanı kaldırmadan önce tellerindeki fazla reçine temizlenmelidir. Bu işlemi yaparken temiz bir bez kullanabilirsiniz. Ayrıca kemanın gövdesinde bulunan “f”deliklerinde biriken reçine de temizlenmelidir.
Uzun Süreli Bakım
Uzun süreli bakımın periyodu kemanı ne kadar kullandığınıza göre değişiklik gösterir. Ortalama bakım süresi teller için 6 ayda bir, yay için yılda bir keredir diyebiliriz. 6 aylık olan bakımda teller değiştirilir. Teller değiştirilirken sırasına dikkat edilmelidir. Tellerin yanlış sırayla dizilmesi akordun tutmamasına neden olur. Doğru olan sıralama; Sol, Mi, Re ve La sırasıyla telleri takmaktır. Yaydaki kılların lüthier tarafından yapılması gereklidir.
Keman Teli Bakımı
Kaliteli keman telleri oldukça uzun ömürlüdür. Uzun süre çalındıktan sonra reçine kalıntıları kemanın köprü kısmında birikir. Kemanınızın sesini olumsuz etkiler. Kağıt peçete üzerine dökeceğiniz az miktarda kolonya ile tellere değdirmeden veya telleri sökerek temizlik yapabilirsiniz.
Keman Yayı Bakımı
Arşede bulunan telleri sıkıp gevşetmeye yarayan vidayı gevşetin ve gevşeyen kılları narince sabunlanmış ılık suda yıkayın. Arşesini çok uzun süre kullandıysanız değiştirin. Böylece uzun süre keman yayını ve arşesini kullanabilirsiniz.
Eğer bir kemanınız yoksa ve keman çalmaya başlamak istiyorsanız diğer bir yazımız olan Kemana Başlayacaklar için; Hangi Kemanı Seçmeliyim başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz. Uygun fiyatlı keman satın almak ve keman kursu almak için 0531 943 47 32 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.