Espas Sanat Blog

Sanatsal Paylaşımlar ve Haberler

Trompet Bakımı ve Temizliği

Bütün müzik aletlerine belirli periyot aralıklarında bakım yapılmalı ve temizlenmelidir. Klarnet, saksafon, trompet gibi üflemeli ve mekanik aksamları oldukça fazla olan enstrümanlarda ise bakım ve temizlik daha da  önemlidir. Trompet kursu İzmir eğitmenlerimizin hazırladığı bu yazıda; trompet temizliği, trompet bakımı, ve trompet yağı hakkında gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

trompet-bakimi-ve-temizligi

Trompet temizliği, hem trompetinizden aldığınız sesin doğru çıkması, hem ömrünün uzaması, hem de sağlığınız açısından çok önemlidir. Bu yüzden çalarken de saklarken de temiz olması gerekir.

Trompet bir çok hassas parçadan oluşur ve trompetinizi temizlerken nazik davranmak çok önemlidir. Trompetinizi temizlemeye sökülebilen tüm parçaları çıkartarak başlayın. Valflere bağlı olan perde boruları ve akort sürgüsünü çıkarttıktan sonra temiz bir bez ile yavaşça silin.

Valfleri sökerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey zorlamadan çıkarmaktır. Aynı zamanda hangi doğrultuda çıkarttıysanız o şekilde takmanız gerekir. Eğer bu işlem sırasında bir zorlama yaşarsanız sökmeye devam etmeyin ve bilgili birisinden yardım isteyin.

Tüm parçalar söküldükten sonra ana gövdeyi sabunlu su içerisine daldırın. Yılan fırça ile tüm boru içlerini yavaşça fırçalayın. Temizleme işlemi bitince tüm parçaları güzelce durulayın. Hiçbir yerde köpük kalmamasına dikkat edin. Başka bir yılan fırça ya da temiz, yumuşak ve ince bir bezle tüm iç ve dış yüzeyleri kurulayın. Eğer trompetinizde ıslak bölgeler kalırsa zamanla korozyona uğraması kolaylaşacaktır.

Kurulama işlemi bittikten sonra çıkarttığınız akort sürgüsü ve perde borularını yerine takın. Aynı şekilde takılması çok önemli. Parçaları takmadan önce akort sürgüsüne sürgü gresi, perde borularına da trompet yağı sürün. Bu hem parçaları kolay takmaya, hem de trompetinizin ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Bu bakım ve temizlik yağlarını bir çok müzik aleti satış mağazasından bulabilirsiniz.

Tüm parçaları taktıktan sonra trompetinizi üfleyin ve çalma esnasında herhangi bir zorluk var mı tüm sesler doğru çıkıyor mu diye kontrol edin.

Espas Sanat trompet kursu İzmir eğitmenlerimizin hazırladığı bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Eğer ilgileniyorsanız daha önce yazdığımız “Klarnet Türleri ve Seçimi”  başlıklı yazımıza bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Aşağıda Wynton Marsalis’in yapmış olduğu harika solo performansı izleyebilirsiniz…

İletişim

Bizi çekinmeden arayıp bilgi alabilirsiniz!

Balçova, İzmir

info@espassanat.com.tr
0533 590 34 55